Asociatia pentru Motivare si Schimbare
Psy Motion

Proiectul CAPPYC

IMG_8519

 
bulina5
 

 

 

CAPPYC 

Cannabis Abuse Prevention Program for Young Consumers 

 

Obiectivul principal al proiectului este prevenirea abuzului si dependentei de canabis prin evitarea trecerii de la consum recreational la abuz si dependenta (Prevenire selectiva).

Acest obiectiv se va obtine prin schimbarea expectativelor si atitudinilor pozitive dar false (mituri) legate de abuzul de canabis in randul consumatorilor tineri. Prin aceasta se asteapta cresterea capacitatii critice si asumarea unei alegeri informate.

Un al doilea obiectiv este validarea pe populatia Romaniei (si a celorlalte 3 tari partenere) a unei scale de evaluare a atitudinilor fata de abuzul de canabis.

Aceasta scala va putea constitui un instrument important pentru depistarea atitudinilor si comportamentelor la risc astfel incat depistarea timpurie a acestora sa permita o interventie preventiva adecvata.

Proiectul se va implementa in patru tari europene (Spania – Fundacion de Ayuda a la Drogadiccion si UNED Foundation, Italia – Centro Studi ed Iniziative EuropeoCentro, Portugalia – Universidade Catolica Portuguesa si Romania – AMOS). 

Principalele activitati ale proiectului sunt urmatoarele:

– traducerea si adaptarea programului CAPPYC (Cannabis Abuse Prevention Program for Young Consumers), implementat si evaluat cu succes in Spania, la realitatile celorlalte trei tari (Portugalia, Italia si Romania).

– crearea unui site specific pentru acest proiect

– crearea unei retele europene de schimb de informatii pe interventii, in cadrul site-ului, in 5 limbi (engleza, spaniola, romana, italiana si portugheza)

– implementarea unui proiect pilot in Portugalia, Romania, Italia si Spania cu aproximativ 2400 de adolescenti (600 in fiecare tara), cu varste cuprinse intre 15-18 ani.

– traducerea, adaptarea si validarea pe populatia Romaniei (dar si a celorlalte tari) a unei scale de evaluare a atitudinilor si comportamentelor vizavi de abuzul de canabis

– raspandirea rezultatelor proiectului in comunitatea stiintifica la nivel european.

Grup tinta in Romania: 600 tineri consumatori la risc de canabis, cu varsta intre 15 si 18 ani.

Rezultate asteptate:

– programul CAPPYC, program de prevenire selectiva, adaptat la realitatea romaneasca.

– scala de evaluare a atitudinilor si comportamentelor fata de abuzul de canabis

– website pentru comunicare si diseminare la nivel european a rezultatelor proiectului.

– retea europeana de profesionistii in prevenirea si tratamentul abuzului  de canabis.

Durata: 24 luni (incepand cu 1 aprilie 2014)

Buget: 381.950 euro, din care 78.5% contributia Comisiei europene.

Proiectul este finantat de catre Comisia europeana, Directia generala pentru Justitie, in cadrul Programului “Drug Prevention and Information – 2013” .