Asociatia pentru Motivare si Schimbare
Psy Motion

Povestea nr. 1

00-1024x482

 

 

 

 C.B. este erou in lupta cu dependenta de alcool, nu mai consuma alcool de aproximativ 12 luni. Inainte de a incepe tratamentul, se simtea lipsit de respect pentru propria persoana, dar si pentru cei dragi. Dedica victoria in lupta cu dependenta familiei sale, care l-a sustinut din primul moment. Isi da seama ca decizia i-a apartinut in totalitate si ca nimeni altcineva nu poate sa te ajute daca tu nu vrei sa te ajuti.

 

 

 

C.B.

1) Ce te-a determinat sa te hotarasti sa faci o schimbare?

R: In acea noapte am avut sentimentul certitudinii ca nu ma mai pot intoarce, ca ma pierd definitiv. In aceea noapte am avut al doilea episod de sevraj in prezenta familiei mele si am ajuns la o camera de primiri urgente. Fiul meu cel mare a stat cu mine pana catre dimineata. Era prea mult si prea umilitor si daca nu faceam atunci schimbarea, nu o mai faceam niciodata.

2) Cum erai inainte de recuperare?

R: Nu as putea spune exact cum eram inainte de recuperare. Cred ca cel mai nimerit ar fi sa ii intrebati pe cei din jurul meu. Cu siguranta nu aveam aproape deloc respect pntru propria fiinta, iar caracteristica pentru acea perioada era lipsa de comunicare cu cei din jur. Tendinta de a simula relatiile de toate tipurile, lipsa de motivatie alta decat adictia, absenta curajului de a discuta cu mine si de a face o simpla autoanaliza – iata un scurt tablou al acelei perioade.

3) Ce etape ai parcurs in tratamentul dependentei de alcool?

R: In ceea ce priveste dependenta mea pot spune ca am trecut direct de la consum la abstinenta. Am mers la clinica Psy Motion impreuna cu sotia mea in ziua imediat urmatoare sevrajului. Am primit un tratament medicamentos si am intrat intr-un program specializat, cu vizite saptamanale, dupa ce in prealabil mi s-a facut o evaluare de catre o echipa de trei psihologi si psihiatri. In prezent incep a treia luna de program si sunt abstinent. Sunt sigur ca in viata mea a intervenit o schimbare majora pe care eu am decis-o.

4) Ce ai facut pentru a sta departe de viata ta de dinainte?

R: Intai de toate am realizat ca am nevoie de ajutor, mai ales pentru a intelege ce mi se intampla si pentru a nu actiona haotic. Spun asta fara a diminua rolul deciziei mele personale de a ma opri. Asadar am mers la clinica specializata in tratamentul dependentelor Psy Motion, dand toata importanta fiecarei sedinte, intelgand exact ce mi se intampla si canalizandu-mi eforturile catre reusita. Am facut din aceasta decizie aproape un mod de viata. Familia m-a ajutat enorm prin lipsa de agresivitate si intelegerea profunda de care au dat dovada. Singur cred ca e foarte greu sa reusesti.

5) Cum este viata ta acum?

R: Nu este foarte simplu sa te schimbi, sa-ti schimbi modul de viata. Este extrem de bine sa constati ca poti sa traiesti altfel , ca in sfarsit ai luat decizia de a nu mai bea. Sunt o groaza de lucruri noi pe care le constati. De fapt ele nu sunt noi, ci cele mai multe tin de prejudecati pe care ti le asumasesi. Poti fi dezinvolt in gandire si creativ fara a bea, o masa excelenta nu are nevoie neaparat de un vin, o discutie nu trebuie sa fie facuta exclusiv in fata paharelor cu alcool, iar solutia pentru o situatie critica nu este sa uitam imbatandu-ne. Toate pot avea alt curs.

6) Care este cel mai important lucru azi, care te mentine in recuperare?

R: Cu siguranta ca acum, ca in multe alte momente semnificative din viata, cea mai importanta este cunoasterea si, in acest caz, autocunoasterea. Un rol important in acest sens l-a avut programul urmat la Psy Motion. Insa cel mai valoros lucru care ma mentine in recuperare este faptul ca am descoperit in mine energia si decizia de a ma opri, desigur cu ajutorul clinicii, familiei si, mai ales, a tot ceea ce mi s-a intamplat inainte. Deciziile se iau cand se indeplinesc toate premisele si conditiile pentru a fi luate si iti apartin in totalitate. Nimeni nu ia deciziile in locul tau.

7) Ce sfaturi ai da oamenilor care lupta cu una sau mai multe dependente?

R: Cunoaste-te cat mai bine!

Cauta ajutorul la cei care se pricep!

Incearca sa nu fii singur!

Viata ta e a ta si numai a ta!

Decizia ta e a ta si numai a ta!