Asociatia pentru Motivare si Schimbare
Psy Motion

Pentru profesionisti psy

 

 

 

210-1024x207

 

Esti profesionist in domeniul “psy”. Probabil ca stii deja ca in profesia asta nu e deloc usor sa dovedesti cat esti de bun, sau sa reusesti sa te diferentiezi de ceilalti colegi. Ti-ai pus problema ca majoritatea celor care lucreaza in acest domeniu  merg pe asa-zise “carari batatorite”? Ca exista pe anumite directii o reala “inflatie” de profesionisti, unde cu greu iti mai faci un nume, insa exista si anumite nise inca neacoperite cu servicii de calitate, in ciuda unei nevoi in crestere?

In ultimii ani, odata cu tendinta de crestere a acceptarii sociale pentru persoane cu orientare homosexuala si bisexuala, acestia cauta tot mai frecvent servicii de psihoterapie, uneori pentru probleme legate de orientarea sau identitatea lor de gen, alteori pentru probleme de viata care nu tin de acest aspect.

Terapia cu persoanele gay, lesbiene si bisexuali este diferita fata de terapia cu pacientii heterosexuali. O parte dintre motivele pentru care acestia se adreseaza psihoterapeutului, au baza aceleasi probleme ca si ale heterosexualilor (depresie, atac de panica, sex, timp de calitate, comunicare). Cu toate astea homosexualii, lesbienele si bisexualii aduc in tratament experienţe care sunt mai puţin frecvente în vieţile pacienţilor heterosexuali şi care pot schimba  profund forma obiectivelor şi a tehnicilor in psihoterapie.

Acestia pot experimenta factori de stres pe care heterosexualii nu ii intalnesc. A face fata prejudecatiilor, recunoasterea identitatii sexuale in fata familiei, gasirea sensului de sine in fata asteptarilor si presiunii sociale – toate acestea pot duce la un nivel ridicat de depresie si anxietate. Cercetarile arata ca rata suicidului este mai crescuta in randul tinerilor homosexuali sau lesbiene decat  printre cei heterosexuali.

In Romania exista inca profesionisti din domeniul sanatatii mintale, dar si din alte ramuri ale medicine, care considerand ca este vorba de o patologie “trateaza” homosexualitatea.

Alti profesionisti, desi stiu ca nu exista “tratament pentru vindecarea homosexualitatii”, cred inca cu putere ca homosexualitatea are intr-un fel sau altul ceva patologic sau macar anormal.

Mai exista si o a treia categorie de profesionisti, care sunt siguri ca homosexualitatea nu are nimic de-a face cu patologia, dar care datorita lipsei de informare, sau lipsei de experienta, nu au suficient argument stiintific pentru a contracara prejudiciile pe care stigma le creeaza in randul acestei populatii.

In societatile romanesti de psihoterapie, in cadrul programelor de formare in psihoterapie sau psihiatrie, aspectele specifice legate de lucrul cu personale gay, lesbiene sau bisexuali sunt complet absente. Homosexualitatea este inca un subiect tabu atat in randul profesionistilor cat si in randul clientilor. Ignoranta si homofobia societatii romanesti au facut ca aceste aspecte sa ramana la un nivel de discutii izolate, aproape anecdotice.

Dezvoltarea oamenilor ca homosexuali şi lesbiene diverge din interacţiunile heterosexuale din primii ani de viaţă. O familiarizare cu situatii comune din dezvoltarea  persoanelor gay şi lesbiene, poate ajuta clinicianul sa propuna un tratament potrivit si sa inteleaga mai bine situatia de viata a pacientului din fata sa, astfel incat acesta sa-si poata accepta intr-un mod sanatos orientarea sexuala.

Terapia poate ajuta la gestionarea alegerilor si emotiilor, din pacate inevitabile pentru cei mai multi gay, lesbiene sau bisexuali.

Formatorii AMOS (profesionistii clinicii Psy Motion) sunt pregatiti sa ofere profesionistilor din domeniul sanatatii mintale, dar si a celor care lucreaza in domeniul social:

– dobandirea cunostintelor despre specificul de dezvoltare, dar si despre cel emotional si socio-cultural ale homosexualitatii

– intelegerea unor situatii clinice comune in lucrul cu lesbiene, gay si bisexuali.