Asociatia pentru Motivare si Schimbare
Psy Motion

Brosura pentru familiile persoanelor LGBT

16 / 05 / 2014

In trecut, foarte putini adolescenti alegeau sa discute despre orientarea lor sexuala in fata familiei. Majoritatea persoanelor lesbiene, gay sau bisexuale asteptau varsta adulta pentru a aborda acest subiect cu cei apropiati, cel mai adesea din cauza temerilor legate de respingere sau de consecinte negative serioase. De asemenea, pana in anii ’90 resursele de informatie pentru tinerii LGBT erau rare si lapidare. Odata cu dezvoltarea internetului si a comunitatilor sociale, tinerii au ocazia sa gaseasca informatii, indrumare si sustinere, acest lucru favorizand impartasirea orientatii lor sexuale sau a identitatii de gen cu prietenii si familia de origine. Aceasta brosura isi propune sa ofere informatii exacte celor din preajma tinerilor LGBT, pentru a favoriza o mai buna intelegere si comunicare cu acestia.

             Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani arata ca orientarea sexuala – atractia emotionala si sexuala fata de o alta persoana – se dezvolta timpuriu, fiecare copil simtind ca “ii place de cineva” pentru prima oara in jurul varstei de 9-10 ani, indiferent ca este vorba de o persoana de sex opus sau de acelasi sex. Insa abia in adolescenta tinerii se simt mai pregatiti sa vorbeasca despre aceste atractii, in conditiile in care nu te tem de respingere, ridiculizare sau agresiune.

Confruntarea miturilor

            Exista multe mituri legate de orientarea sexuala. Familiile si apropiatii considera adesea ca tinerii trebuie sa astepte varsta maturitatii pentru a se lamuri daca sunt gay sau nu. Multi presupun faptul ca aceasta e o faza pe care adolescentul o va depasi odata cu varsta. De asemenea, ei cred ca este suficient ca un tanar sa aibe un amic gay, sa citeasca despre homosexualitate sau sa vada comportamente de acest gen si in urma acestora sa decida ca e gay. Aceasta este o conceptie comuna si, in acelasi timp, falsa. In ziua de azi, adolescentii au mult mai mult acces la informatii legate de orientarea sexuala sau de identitatea de gen. Acestea nu pot schimba ceea ce ei simt deja, insa ii pot ajuta sa-si inteleaga mai bine trairile si sa gaseasca sustinere in randul comunitatii si a societatii.

Fiind un subiect adesea evitat in discutiile publice, cei mai multi dintre voi nu au avut unde sau cum sa invete sa sustina individualitatea orientarii sexuale sau a identitatii de gen a propriului copil. Nici cei care lucreaza in mediul educational nu sunt adesea pregatiti pentru a gestiona astfel de situatii specifice.

            Ca informatii generale, din cercetarile efectuate pana in prezent a reiesit faptul ca varsta medie la care persoana se poate identifica ca fiind gay, lesbiana, bisexual/a, este in jurul varstei de 13 ani, urmand ca familia sa afle acest lucru abia un an mai tarziu. In ceea ce priveste identitatea de gen, aceasta se dezvolta timpuriu, copilul reusind adesea sa manifeste comportamente de alegere a a hainutelor, jucariilor, numelor de alint. Copiii si adolescentii care nu arata sau nu se comporta comform genului lor, in modul in care familia si societatea se asteapta, sunt adesea ridiculizati sau agresati verbal. Comportamentul lor poate fi numit ca non-conformist din punct de vedere al genului. Multi parinti se simt rusinati sau jenati de un asemenea comportament din partea copiilor. Ei se tem ca acestia vor deveni tinta rautatilor celor din jur. In acest caz, este esential ca parintii sa aiba acces la educatie si la informatii corecte pentru a-si sprijini copiii in sensul unei dezvoltari optime.

            Adolescentii care nu se conformeaza genului biologic sau care se identifica drept transgender au nevoie, de asemenea, de informatii privind exprimarea si identitatea de gen, cu ajutorul comunitatii LGBT si a resurselor online.

Impactul reactiilor familiale in randul copiilor LGBT

            Pana de curand, nu existau informatii precise cu privire la reactiile familiei in momentul in care un adolescent isi face “coming out”-ul. Cu atat mai putin, nu se cunosteau efectele acestor relatii asupra comportamentului adolescentilor si a sanatatii lor mentale si fizice. Cercetarile recente au aratat faptul ca familiile si cei care acorda ingrijire sau sunt implicati in procesul educational al adolescentilor LGBT au un impact major asupra starii copiilor LGBT. Cercetatorii au identificat mai mult de 100 de posibile reactii ale familiilor atunci cand afla despre identitatea sexuala sau de gen a copiilor lor. Acestea sunt impartite destul de echitabil in doua jumatati: cea a comportamentelor care transmit acceptare si cea a comportamentelor care transmit respingere. Acestea au devenit variabile masurabile pentru a arata modul in care reactiile celor din jur ii pot afecta pe tineri.

Conflictul si respingerea

            Cercetatorii au aratat ca familiile care au rezerve vis-a-vis de identitatea LGBT a copiilor lor considera adesea ca cel mai bun mod in care ii pot ajuta pe acestia sa reuseasca in viata este sa le favorizeze adaptarea lor in medii heterosexuale. In consecinta, ei le refuza tinerilor accesul la resurse LGBT sau relatiile cu persoane din comunitatea LGBT, considerand ca aceste lucruri ii vor ajuta sa aiba o viata buna si “normala”. In acelasi timp, adolescentii care simt ca parintii lor vor sa schimbe cine si cum sunt ei cu adevarat, percep acest lucru ca pe o lipsa a afectiunii sau chiar ca pe o respingere. Lipsa comunicarii sau prezenta neintelegerilor dintre parinti si adolescenti duce invariabil catre conflicte, tacite sau evidente. Aceste probleme de comunicare si lipsa intelegerii asupra orientarii sexuale si a identitatii de gen pot duce la certuri si destramari familiale sau chiar la evazuarea adolescentului din casa parinteasca. Din cauza conflictelor legate de identitatea lor LGBT, multi tineri ajung pe strada sau in medii periculoase, poate chiar in institutii de tratare a delincventei juvenile, ceea ce sporeste riscul comportamentelor de abuz de substante, al problemelor de sanatate fizica si mentala sau al infectarii cu HIV.

            Copiii care au suferit respingeri severe in familie:

–          Au sanse de 8 ori mai mari sa aiba o tentativa de sinucidere

–          Au sanse de 6 ori mai mari sa sufere de depresie

–          Sunt de 3 ori mai predispusi la consumul de substante ilegale

–          Sunt de 3 ori mai predispusi la infectia cu HIV sau alte boli cu transmitere sexuala.

            Multi tineri LGBT simt ca sunt mai protejati daca isi ascund orientarea/identitatea sexuala. Unii o fac pentru a-si proteja parintii sau alti membri ai familiei care i-ar considera bolnavi sau pacatosi. Dar ascunderea isi are costul sau: ii submineaza tanarului perceptia despre propria valoare si ii scade stima de sine.

            Valorizarea celor din jur, fie ca este vorba de cea din partea familiei sau cea din partea prietenilor, ii ajuta pe tineri sa se autoaprecieze si sa se ingrijeasca. La auzul unor mesaje negative si injurioase din partea celor dragi le transmite faptul ca nu sunt oameni buni, care merita afectiune si sustinere, fapt care ii predispune la activitati cu risc crescut: abuz de substante, relatii sexuale neprotejate, igiena precara. De asemenea, acest comportament le afecteaza capacitatea de a-si planifica viitorul, inclusiv de a se ocupa de activitatea profesionala, care poate fi abandonata. Nu in ultimul rand, poate fi afectata insasi dorinta lor de avea familii sau de a deveni parinti.

            Comportamente nepotrivite, de evitat:

–          Lovirea, palmuirea sau ranirea fizica a copilului

–          Agresiunea verbala sau injuriile

–          Excluderea tinerilor LGBT din activitatile de familie si din evenimentele familiale importante

–          Impiedicarea accesului tinerilor la activitati cu specific LGBT: intalniri cu prieteni, evenimente si resurse specifice

–          Blamarea copilului in momente in care acesta e discriminat pe baza identitatii sale LGBT

–          Presiunea asupra copilului in directia adoptarii unor comportamente mai masculine sau mai feminine

–          Mesaje daunatoare de genul “Dumnezeu te va pedepsi pentru ca esti homosexual”, “Esti o rusine pentru familia asta”.

–          Presiunea asupra copilului pentru ca acesta sa-si ascunda orientarea sexuala/identitatea de gen.

Nesiguranta si ingrijorare

            Multi parinti se simt nesiguri in momentul in care afla ca copilul lor e gay: nu stiu cum sa reactioneze, nu stiu in ce fel isi pot sprijini copilul, pentru ca il iubesc si vor sa ii fie alaturi. In acelasi timp nu doresc sa incurajeze identitatea gay sau transgender a acestuia si nu vor sa-l indeparteze de familie.

Parintii si persoanele de suport se tem adesea ca cei din jur vor deveni o sursa de suferinta pentru copilul lor. De aceea, frica sta la baza unor comportamente aparent nesustinatoare la adresa identitatii gay/transgender a copilului lor, din dorinta de a-i proteja si a-i feri de reactiile negative ale celor din jur. De exemplu ei pot spune lucruri precum: “Mai modereaza putin aspectul/comportamentul acesta.”, “Chiar e nevoie sa te imbraci asa?”, “Nu poti astepta pana dupa absolvire sa le spui si celorlalti ca esti gay?”. Tinerii interpreteaza adesea aceste reactii ca fiind respingere, dar ele nu fac decat sa mascheze anxietatea si frica de ce se poate intampla copiilor lor in lumea ostila in care traiesc.

Familiile se simt motivate sa invete sa gestioneze modul in care isi sustin copilul in momentul in care realizeaza impactul pe care il au vorbele lor asupra tinerilor LGBT si asupra starii acestora de bine. Parintii sunt socati sa afle ca modul in care reactioneaza are un efect semnificativ in sporirea comportamentelor de risc ale tinerilor, dar in acelasi timp pot fi usurati sa afle ca simpla discutie deschisa cu copiii lor pe tema orientarii sexuale/ identitatii de gen si exprimarea afectiunii pentru ei sunt comportamente care ii pot ajuta si ii protejeaza in mod real.

Acceptarea familiei

            Cercetatorii au studiat familiile care au atitudini deschise, de acceptare a copiilor lor LGBT. Acceptarea din partea parintilor si a persoanelor de suport reprezinta sustinerea adecvata a acestor tineri: manifestarea continua a afectiunii, cererea respectului din partea intregii familii cu privire la acest aspect, apararea drepturilor copiilor in momente in care acestia sunt tratati gresit sau discriminati.

Comportamente suportive

–          Discuta cu copilul tau despre identitatea lor LGBT.

–          Exprima-ti afectiunea in momentul in care afli de identitatea gay/transgender a copilului tau.

–          Sustine identitatea LGBT a copilului tau si atunci cand acest lucru iti provoaca disconfort.

–          Fii aparatorul drepturilor copilului tau in momentul in care este nedreptatit sau discriminat pe baza identitatii sale LGBT.

–          Ia contact cu o persoana LGBT care poate juca rolul de model si care ii poate oferi optiuni pentru atitudinea viitoare.

–          Sustine expresia de gen a copilului tau.

–          Crede in viitorul armonios si fericit al copilului tau LGBT.

            Cercetatorii au constatat faptul ca familiile in care a existat o mai mare acceptare fata de tinerii LGBT vin din medii diverse, din punctul de vedere al etnicitatii si al clasei sociale, incluzand familii fara o educatie formala sau fara venituri. Familiile pot sustine identitatea LGBT a copiilor chiar si atunci cand se simt inconfortabil sau cand considera ca a fi gay/transgender este gresit. Adevarul este ca odata cu trecerea timpului majoritatea parintilor si a familiilor ajunge sa respinga mai putin si sa sustina mai mult si mai eficient dezvoltarea tinerilor LGBT. Educatia, informatia exacta si suportul comunitatii sunt principalii factori de sprijin ai parintilor in gestionarea grijilor lor si in invatarea cu privire la nevoile copiilor lor.

Tinerii adulti ai caror parinti au fost sustinatori fata de ei au in general o stare de sanatate mai buna, fizica si psihica, o mai buna stima de sine si sunt mai putin predispusi la depresie sau la consum de droguri. De asemenea parintii pot fi aceia care-i invata abilitati de coping si modalitati de a gestiona discriminarea si ridiculizarea din partea celor din jur.  A respinge mai putin si a sustine mai mult – aceste doua directii pot reduce comportamentele de risc ale tinerilor LGBT.

Un ghid pentru cei aflati in lucrul cu tineri LGBT

            Adesea, cei ce lucreaza cu tineri LGBT, profesori, consilieri scolari, medici, psihologi, considera in mod automat ca acestia nu beneficiaza de sustinerea familiei si de aceea nu considera familia ca fiind o resursa pentru atingerea si mentinerea starii de bine a acestuia.

In lucrul cu tinerii LGBT si familiile acestora

Cei ce ofera servicii in domeniul LGBT trebuie sa:

–          Identifice resurse pentru tinerii LGBT si familiile lor online si in comunitate.

–          Intrebe adolescentii LGBT si pe toti aceia care isi pun la indoiala orientarea sexuala sau identitatea de gen despre modul in care familia lor reactioneaza la acest lucru.

–          Ofere consiliere de suport, atat cat este necesar, si sa faciliteze contactul dintre tinerii LGBT si comunitatea si programele care li se adreseaza.

–          Ofere informatii familiei despre importanta reactiilor familiale in adoptarea comportamentelor de risc.

–          Sprijine familiile in identificarea acelor comportamente suportive care-i vor feri de riscuri.

 

 

Cele mai noi

Bazar