Asociatia pentru Motivare si Schimbare
Psy Motion

Anxietatea si firescul ei

26 / 03 / 2014

DSC05504 

O schita simplista a originilor, transformarilor, formelor anxietatii…..o incercare de a-i apara firescul.

 1. Frica de moarte

Apare odata cu viata, undeva in intrauterin. Cand ne nastem deja este in noi. Nu are legatura cu exteriorul, cu mediul, cu socialul…ci doar cu viata.

Frica de moarte ne urmareste intreaga viata si nu dispare decat odata cu ea. Asta face ca ea sa fie cea care va da sensul unei vieti, destinul, credintele, valorile, scriptul…….. Nu trebuie sa i ne impotrivim ci doar sa o integram, internalizam, acceptam, asumam…..

Formele sale de manifestare sunt cele care au de-a face cu sensul…cand ne pierdem senul, cand ne este pus la indoiala drumul, cand ne simtim pierduti…..

2. Frica de anihilare

 Apare in perioada fazei orale, dependente (0 – 1,5 ani). Cand aparem pe lume avem nevoie de detoate…de iubire, de siguranta, de dedicare, de grija!

Daca ni se da – suntem. Daca nu ni se da, nu suntem! Daca ni se ia/cere – nu suntem sau suntem semi-anihilati.

Cand nu suntem deloc vom fi autisti, schizofreni, ADHD- isti sau in cauzuri light schizoizi sau schifreniformi. Frica de anihilare este ceea ce se afla in spatele acestor concepte cu iz atat de grav…

Daca ni se da conditionat vom fi dependenti (adictie). Este o frica marcata de ambivalenta, cand ne e frica cand parca ne e bine. Obiectul de care ne este frica parca il dorim, iubim.

3. Frica de a pierde controlul

Este frica din perioada anala – 1,5 – 3 ani….perioada in care controlul este regele! Controlul sfincterelor, controlul asupra mediului, controlul asupra parintilor, controlul asupra egalilor. Este nevoia de a controla, de a lua in posesie ceea ce suntem. Daca in prima etapa ‘am avut’ acum trebuie sa il luam in posesie, sa fie in controlul nostru….daca nu, degeaba avem :). Si de aici frica….

Frica de a innebuni, borderline-ul. Frica de a pierde controlul cu toate formele sale…..gelozie, materialism, avaritie, obsesivitate, manierism.

4. Frica de castrare

Frica sexualului, a Oedipului, a adultului, a nevroticului…….(cea cu origini la 3,5 – 5 ani).

Regina nevrozelor, a cabinetelor de psihanaliza…este ceea ce ne umple ziua, ziarele, internetul, stirile, comunicarea cotidiana, barfa, sueta, conflictul, relatile……

5. Frica de a ‘nu fi’

Este frica perioadei de latenta, de dupa Oedip si pana la adolescenta. In aceasta perioada ne definitivam prin cunostinte, valori, principii, ne punem in valoare talente, abilitati, ne punem in miscare ambitii, curiozitati…si toate astea in relatie cu lumea……si daca nu le avem…..panica!!!

 

Si daca, frica, pe fiecare nivel, in fiecare etapa, este ‘fixata’, nu este ‘satisfacuta’, nu este contr-argumentata, anihilata….ea se va manifesta in viata adulta. Psihanalistii spun ca daca un stadiu ‘nu este rezolvat’ atunci frica specifica stadiului respectiv va determina patologia adultului. Intensitatea si alte caracteristici personale contribuie la manifestarea clinica a ei!

Frica nu poate sta ‘libera’, nu poate fi flotanta, nu poate exista in forma ei pura (niciodata nu vom simti frica si vom sti ca este frica de moarte..de ex). Si astfel va lua diverse forme:

– Anxietate ‘flotanta’ (cea mai ‘libera’ forma de manifestare a fricii) – tulburare de anxietate generalizata;

– Se incapsuleaza (se ascunde, ‘baga sub pres’) si apare brusc si aparent fara noima – atac de panica;

– Se leaga de un obiect concret, cu mai multa sau mai putina legatura simbolica – fobie;

Sau poate lua forma specifica etapei de dezvoltare in care a avut originea: obesiv-compulsiv, frica de castrare……si multe altele!

 

Da, frica este parte a firescului uman. Putem sa o deslusim, sa ii gasim originile, sa ii intelegem sensul, sa stim la cum ne va conduce si unde ne va duce!! Nu putem, insa, sa ne imaginam o viata fara frica! Nu trebuie sa ne fie frica de frica!!

 

 Autor: Dr. Gabriel Cicu

Cele mai noi

Bazar